субота, 21 січня 2017 р.

Як ми позбулися хрону

   Якщо ви хочете позбутися хрону - приготуйтеся до тривалої боротьби. І не сподівайтеся вивести його за один раз і на завжди. Це мусить бути постійна боротьба. Тому що він розводиться від найменшої бруньки, а окрім того - з насіння, яке наноситься вітром від ваших сусідів і навколишніх пустирів. 
   Хрін любить рости на певних видах землі й усієї землі ви не зміните. Хоча радять змінювати кислотність, посипати вапном, та все ж хрін знайде де прорости. 
   Отож, як нам вдалося вивести цього ворога? Починати боротися з ним потрібно ще восени після збирання врожаю, коли город практично пустий, а зелень хрону буяє. Тоді можете спокійно проводити обприскування якнайміцнішим розчином гербіциду. Розводите Ураган чи Раундап (або що є якнайсильніше, але не підробку, а оригінал) у пропорції 100г на 1 л води. І так залишаєте город на зиму. Якщо через деякий час окремі рослини хрону все ж вистояли, проводите повторне обприскування. І так аж до весняного садження. Не потрібно орати город на зиму. В ідеалі було б залишити город на 1-2 роки  (нічого не садити), лише періодично обробляти гербіцидами. Бо коли ми рухаємо хрін (копаємо, ріжемо, сапаємо, виорюємо)  він щепиться і  розмножується. Його стає все більше й більше.
   Навесні, якщо вже змушені орати, то визбируйте найменші ниточки-корінці, кожну бруньку. А далі, після того, як город засаджений,  овочі ще не зійшли, а хрін вже виліз,   проводите обприскування тих рослин хрону, які вже зійшли розчином, про який сказано вище. 
   Наступний етап - це подальша постійна підтримка городу в стані якомога меншої кількості хрону (бо повністю позбутися його назавжди - неможливо). На цьому етапі ми не проводимо обприскування даним розчином, а "займаємося художньою діяльністю" - тобто беремо пензлик у руки, маленьку ємність із розчином (можна зробити ще міцнішим, наприклад 1:1) і ходимо, шукаємо хрін. Знайшли - змащуємо листочки (бажано не в спеку і не в дощ). Якщо культурні рослини вже великі і доторкаються до хрону, до перед змащуванням ізолюємо хрін - одягаємо на нього старе відро без дна. Можна обгорнути хрін будь-чим: газетою, картоном чи іншим. 
   І так завжди. Помітили десь маленький хрін - відразу помастили. Можна навіть на городі тримати свою "зброю" у якомусь сховку. 
   В нас хрону було сила-силенна, а зараз город чистий. Як тільки десь вилізе маленька рослина хрону - одразу змащуємо його - і він гине. В нас мають хрін усі сусіди - так само як і ми колись мали. Дивуються як ми вивели, але ніхто не хоче такої копіткої праці. А хрону в них - усе більше й більше.
   Цей спосіб трудомісткий, але результативний. Бажаємо успіху!

Немає коментарів:

Дописати коментар